Zeker Zit, Fitform sta-op stoelen op maat gemaakt.
U bevindt zich hier: Nieuws > Blogs > Een sta op stoel maakt juist niet lui!  
Sta-op stoel op maat, Fitform dealer

Wilfred en Carolien Pathuis van Sta-op stoel op maat

"U krijgt van ons altijd een vriendelijk woord en vlotte service."
Wilfred en Carolien Pathuis

Sta-op stoel huren of kopen?
Vul het formulier in en wij bellen u snel terug!

Naam
Tel
email
Woonpl
interesse in:


 

Sta op stoel op maat met de meetstoel

sta-op stoel vario

sta-op stoel huren

Een sta op stoel maakt juist niet lui!

Een veelgehoorde uitroep van behandelaars is dat een sta-op stoel iemand lui maakt. Klopt dat wel? Ook ik moest, toen ik alleen nog als fysiotherapeut werkte, in de materie duiken om deze stelling te onderzoeken.

Wat gebeurt er als opstaan niet meer lukt?
Men gaat zichzelf met de armen omhoog duwen, want daar willen we naar toe. Dit is een behoorlijke training voor de armspieren want er wordt vergeten eerst naar voren te schuiven op de stoel. Iedereen doet dat normaal wel, maar vaak onbewust. Daarna gebruiken  we onze bovenbenen om tegen de zwaartekracht in te gaan. Door het geduw met de armen ontstaat veel druk in de pols en door de verkeerde techniek gaat veel kostbare energie verloren.

Begeleiding en opsta training
In mijn fysiotherapiepraktijk oefen ik met cliënten geregeld het opstaan. Ik begeleid de beweging door de handen vast te houden. Ik leer de cliënt het lichaamsgewicht naar voren te verplaatsen en dan lukt het opstaan eigenlijk vanzelf. Hoewel het vasthouden mij geen kracht kost, blijft de persoon daardoor meer in balans, dit maakt het opstaan een stuk makkelijker. Helemaal zelf opstaan blijft voor sommige cliënten moeilijk en dan kan een sta-op stoel een fantastische hulp zijn.

Sta op stoel als hulpje
De sta-op stoel assisteert voor slechts een klein deel. Vooral het naar voren kantelen helpt en samen met de houvast aan de stoel kan iemand ineens makkelijk gaan staan. Vergeet niet dat opstaan dan nog net zo veel kracht kost als in een gezonde situatie, de zwaartekracht wordt niet minder.

Dus maakt een sta op stoel je lui? 
Juist niet! Men kan weer makkelijker in de benen komen, zonder extra energie te verbruiken. Dit maakt dat men meer onderneemt. Blijven zitten in een stoel omdat men er moeizaam uitkomt, is er niet meer bij!

Wilfred Pathuis

Overige Blogs: